Ένα θαλάσσιο καταφύγιο στη Σαντορίνη γίνεται πραγματικότητα από τη Healthy Seas και τους δύτες του Κουστό

H πρωτοβουλία Healthy Seas, με την υποστήριξη της ιταλικής εταιρίας υφασμάτων Carvico S.p.A, ενώνει τις δυνάμεις του με τους Δύτες του Κουστό (Cousteau Divers), την οργάνωση που ίδρυσε ο Pierre-Yves Cousteau, για τη στήριξη της δημιουργίας της πρώτης θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής (ΘΠΠ) στη Σαντορίνη.
Το όραμα για το θαλάσσιο καταφύγιο της Σαντορίνης γεννήθηκε το 2010 από τον Pierre-Yves Cousteau και τον Απόστολο Στυλιανόπουλο (Αtlantis Dive Center). Το 2017 συστάθηκε ο Σύλλογος «Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή Σαντορίνης: Θηραϊκή Θάλασσα» με στόχο τη δημιουργία του καταφυγίου, σε στενή συνεργασία μεταξύ των Αρχών, της τοπικής κοινωνίας και των ψαράδων που από πρώτο χέρι κατανοούν την ανάγκη για πιο βιώσιμες αλιευτικές πρακτικές, από την άποψη τόσο της προστασίας της φύσης όσο και του βιοπορισμού τους.
Η καλή διαχείριση ενός καλού μεγέθους και αποτελεσματικά προστατευόμενου θαλάσσιου καταφυγίου θα έχει θετικό αντίκτυπο στο θαλάσσιο περιβάλλον, ενώ ταυτόχρονα θα αποφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη, επεκτείνοντας την τουριστική περίοδο πέρα από τους καλοκαιρινούς μήνες, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και επιπλέον θα βοηθήσει στην αναπλήρωση των αλιευτικών αποθεμάτων. Επίσημο αίτημα για τη ΘΠΠ κατατέθηκε τον Οκτώβριο 2017 στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Την Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών (8 Ιουνίου 2018), το Healthy Seas, η πρωτοβουλία κυκλικής οικονομίας που ανασύρει δίχτυα φαντάσματα από τις θάλασσες τα οποία στη συνέχεια μετατρέπονται σε νήμα ECONYL® από την Aquafil και χρησιμοποιoύνται από την Carvico S.p.A για την παραγωγή μαγιό, θα ενώσει τις δυνάμεις του με τους Δύτες του Κουστό και την Ghost Fishing για να πραγματοποιήσουν την πρώτη δράση καθαρισμού από χαμένα ή εγκαταλελειμμένα αλιευτικά εργαλεία στο σημείο που θα δημιουργηθεί η ΘΠΠ.
Η εξαιρετικά απαιτητική καταδυτική αποστολή θα πραγματοποιηθεί από τον καταδυτικό συνεργάτη Ghost Fishing που θα υποστηρίζεται από το Atlantis Dive Center. Οι διοργανωτές δημιούργησαν εκδήλωση στο Facebook, όπου η κατάδυση θα μεταδοθεί σε πραγματική ροή (Live stream). Το κοινό και ειδικά τα σχολεία, καλούνται να συντονιστούν καθώς η αφήγηση από τον Pierre-Yves Cousteau υπόσχεται να είναι άκρως εκπαιδευτική. Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Θήρας και του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και χρηματοδοτείται αποκλειστικά από την εταιρία Carvico.
Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη κατά την περίοδο 2007-2008, η Σαντορίνη βρέθηκε να είναι το νησί με τις μεγαλύτερες ποσότητες ψαριών στις Κυκλάδες. Ωστόσο, τα ευρήματα αυτά επισημαίνουν επίσης ότι η ποσότητα των ψαριών της περιοχής των Κυκλάδων είναι πολύ χαμηλή σε σύγκριση με άλλες περιοχές της Μεσογείου και η ιστορική υπεραλίευση είναι εν μέρει υπεύθυνη γι′ αυτό.
Το 19% του Αιγαίου θα πρέπει να κηρυχθεί «προστατευόμενη ζώνη», προκειμένου να προστατευθεί η μοναδική του βιοποικιλότητα. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε το ελληνονορβηγικό ερευνητικό πρόγραμμα Marisca, το οποίο ανέλυσε τις ανθρώπινες δραστηριότητες στο Αιγαίο και τις επιπτώσεις τους σε σημαντικούς οικοτόπους και απειλούμενα είδη.
Οι Δύτες του Κουστό ξεκίνησαν και εποπτεύουν το σχέδιο για τη ΘΠΠ της Σαντορίνης το 2011, σε συνεργασία με το ΕΛΚΕΘΕ και με τη Submon για τη δημιουργία σχεδίου διαχείρισης της περιοχής, με υποστήριξη από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος


Πηγη Huff. Post

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ετοιμάζουν το θρυλικό Mamounia Club!

...Έτσι δουλεύουν στη Σαντορίνη! (VIDEO)

Ακυρώνονται όλες οι αφίξεις της Sun Princess στη Σαντορίνη