Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

62 χρόνια μετά τον σεισμό στη Σαντορίνη





Τη Δευτέρα 9 Ιουλίου συμπληρώνονται 62 χρόνια από τον μεγάλο σεισμό του 1956 στη Σαντορίνη, τον μεγαλύτερο σεισμό του 20ου αιώνα στην Ευρώπη.
Στο εξαιρετικά επεξηγηματικό και ενδιαφέρον άρθρο των Κώστα Παπαζάχου και Χάρη Κκαλλά που δημοσιεύθηκε στο Atlantea με την ευκαιρία της 60ης επετείου του μεγάλου σεισμού αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:
“Ο σεισμός έγινε στο ρήγμα της θαλάσσιας λεκάνης της νότιας Αμοργού, και είναι ο μεγαλύτερος σεισμός του 20ου αιώνα σε ολόκληρη την Ευρώπη, από τα Ουράλια έως το Γιβραλτάρ, και από τη Μάλτα έως τη Λαπωνία. Το έργο του κύριου σεισμού ολοκλήρωσε ένας ισχυρός μετασεισμός που ακολούθησε 12 λεπτά αργότερα, αν και οι επιπτώσεις του στη Σαντορίνη ήταν σχετικά περιορισμένες (σε σχέση με τον κύριο σεισμό).
Οι δύο σεισμοί όχι μόνο σκότωσαν 53 άτομα και τραυμάτισαν περισσότερα από 100, αλλά δημιούργησαν ένα από τα μεγαλύτερα θαλάσσια κύματα βαρύτητας (tsunami) στο Αιγαίο, το ύψος του οποίου έφθασε τα 25m στη νοτιοανατολική ακτή της Αμοργού, τα 20m στη βορειοδυτική ακτή της Αστυπάλαιας και τα 10m στη Φολέγανδρο. Ο ίδιος ο σεισμός προκάλεσε πολύ σημαντικές βλάβες στη Σαντορίνη, κυρίως στους οικισμούς της καλδέρας (Οία, Φηρά, Ημεροβίγλι, κλπ.), και πιο περιορισμένες αλλά εξίσου σημαντικές σε άλλους οικισμούς όπως το Μεγαλοχώρι, τον Πύργο, την Επισκοπή Γωνιάς, κλπ. Το πλήγμα που προκάλεσε ο σεισμός στη φτωχή τότε Σαντορίνη ήταν τεράστιο, οδηγώντας μεγάλο τμήμα του πληθυσμού στο να την εγκαταλείψει, παρά την επίσημη απαγόρευση (που ίσχυε τότε) για μετακίνηση του ανδρικού πληθυσμού από το νησί, ώστε να συμμετέχουν στην αναδόμηση του νησιού.”
Το πλήρες κείμενο του άρθρου μπορείτε να το διαβάσετε ΕΔΩ



Πηγή Atlantea

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ετοιμάζουν το θρυλικό Mamounia Club!

...Έτσι δουλεύουν στη Σαντορίνη! (VIDEO)

Ακυρώνονται όλες οι αφίξεις της Sun Princess στη Σαντορίνη